Opal mit Bambus från ZwergerGarn

Garnbeskrivning

Opal från ZwergerGarn med fiberblandningen 50% maskintvättbar ull, 35% bambu och 15% polyamid. Färg 1920, parti 1 (Precis som alla andra opal-nystan jag har, gör de alls olika partier?)

Införskaffning

Spontanköp i fysisk butik för många år sedan, för att bambu var ett intressant nytt textilt material och det här var första garnet jag hittade för att sticka bambu själv, och i en missvisad ambition att skapa nånting färgneutralt och diskret i klädväg för en gångs skull.

Bambutextilier är både billiga och miljövänliga att framställa och mycket sköna att använda. Jag ger er några lästips:

ekologisk-bambu.se
My Green Blog: Ekologisk textil av bambu

Stickegenskaper

Bambublandningen ger det här garnet en torr, lite sträv känsla och en vacker linneglans. Jag har hört att bambu kallats för vegan-silke ibland, men silke är tyngre och fetare och jag tyckte att det här kändes mer som lingarn även om bambugarnet var mycket mjukare och vägde extremt mycket mindre. De färdiga sockarna blev löjligt lätta, för att inte tala om torra!
Garnet var trevligt att sticka i, trots sin lätta vikt och att det var ganska hårt spunnet gav det fort stadga till stickningen. Man kunde nog ha tagit ur stickorna och satt tillbaka dem utan att tappa ens omslagsmaskorna, och ändå var tyget mjukt och skönt redan före tvätt.

Användning och tvätt

Strumporna blödde ur sig rätt mycket rödbrun färg i tvättvattnet, men jag gillade att den otäcka nyansen av Korv Stroganoff mattades ner och såg det som en positiv sak i just det här fallet. Detta är i mina ögon det fulaste garn jag någonsin stickat i när det gäller färg och mönster, men jag gillar kvaliteten.

Nutkin Sock i Opal mit Bambu efter två tvättar.

Efter tvätt blev det lättare att identifiera ull som en del av materialet, en viss luddighet gjorde sig synlig på nära håll. Man ser dock ingen vit gloria kring strumporna i motljus, och maskorna är fortfarande väl defenierade.

När jag skriver detta har de överlevt två ganska våldsamma handtvättar i olika tvättmedel. Annars tvättar jag alla mina handstickade yllesockar i maskin, och tvivlar inte på att de här tål det minst lika bra som de övriga, jag har bara haft lite svårt att ta mig till tvättstugan med min stukade fot. Det skiljer 4 våningar mellan oss och hiss saknas.

På fötterna känns dessa sockar inte lika varma som motsvarande i vanliga 75% ull och 25% polyamid, och jag som lider av konstant kalla fötter kommer att spara dessa till sommaren. Eventuellt försöker jag färga om dem innan dess.

Kommer jag att köpa det igen?

Jag kan mycket väl tänka mig att köpa mer Opal mit Bambus om jag hittar det i någon finare färg och antingen enfärgat eller med långsamma mjuka skiftningar.
Mirage/melerat och jag är inte kompisar!
Tänker att det skulle vara ett trevligt garn att sticka en spets-sjal av, eller för all del fler sockar…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: