Vårliga strumpor och mönsterböcker.

WIP: Regia Cotton på väg att bli Sunshine Socks från boken Sock Innovation.

Nu har jag äntligen valt ett mönster för det vårgröna reafyndet. Det är ett tjockare garn än jag brukar sticka strumpor i, men så hittade jag det här Cookie A-mönstret för exakt samma garntjocklek. Uppläggningen är på endast 60m, och jag tror att de  kommer att bli alldeles lagom stora – om än mer utsträckta (dvs snyggare) än på modellen i boken.
Boken heter Sock Innovation, och är något så sällsynt som en pedagogiskt fotograferad sockmönsterbok. Varje socka visas på minst två, men ofta fyra, skarpa fotografier tagna ur olika vinklar av en fotograf som förstår sin målgrupp. Dessutom fotas sockarna på livs levande fötter  i rätt storlek, vilket inte alltid är fallet.
Skräckexemplet på dåligt fotograferade böcker i genren är Nancy Bush’s Knitting Vintage Socks och Knitting on the Road där strumporna är pressade platta och fotade liggande på ett bord. Lyckligtvis har hon en fanclub som kompenserar för det genom att ha en Flickr Group tillägnad hennes mönster. När jag tittar in där blir jag riktigt inspirerad, vilket är en effekt böckerna inte har på mig – och jo, de två jag nämnde bor i min bokhylla. 🙂

Min vana att välja mönster genom att söka på nätet efter fler uppstickade exempel än mönsterdesignerns eget, det lönade sig extra mycket denna gång. Jag upptäckte nämligen att Sock Innovation har ett stort antal rättelser från förlag som inte kommit med i mitt exemplar av boken.
Rättelserna finns att ladda hem i pdf-form från förlaget via den här sidan.

T ex har mönstret till Sunshine Socks en spegelvänd flätsymbol i diagrammet för de två varv som utgör övergången mellan mudd och resten av skaftet. Jag tror det hade varit riktigt bökigt för mig att räkna ut själv, särskilt som det här Regia Cotton-garnet har en tendens att noppa sig när man river upp och splitta sig om man bråkar för mycket med det. Vid uppläggningen av 60 m, jag använde som vanligt skolslöjdens gamla korsuppläggning, fick jag släppa garnet  4 ggr för att det tvinnade upp sig.

Sock Innovation av Cookie A, i behov av korrigeringar men en fantastisk bok ändå!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: