Herrsockar, eller en studie i Järbo Raggi.

fsedagsstrumpor_medium

Järbo Raggi, färg 1561, stl 43

Tillbaka till ursprunget!

Ett gäng raggsockar i Järbro Raggi blev det kring års-skiftet. En julklapp och två födelsedagspresenter till männen i familjen.

Jag trodde nog att jag skulle kunna sticka dem i sömnen, och det var nog egentligen vad som krävdes då sömnbristen var fatal just då… men jag var faktiskt tvungen att slå i böcker för att komma ihåg hur man stickar och vänder en hällapp i faux rib! Óch jag har fortfarande inte kommit på vad det heter på svenska, sån resår där man lyfter varannan maska på antingen rät- eller avigsidan, och stickar alla på andra. Någon?

Den ger bästa passformen, det kom jag i alla fall ihåg. 🙂

mattias2012_medium

Järbo Raggi, färg 8407 (+rött restgarn), stl 45

Fotofrafimässigt hade jag också legat av mig en hel del, och så har vi flyttat till en mycket mörkare lägenhet och det kräver en ny kamera med bättre ljuskänslighet. Det här är dock vad som finns att visa upp om just dessa.
Järbo Raggi är ett välkänt superwashgarn, vars största fördel kanske är att det finns lätttillgängligt på både ICA och Coop för den stressade. Det är bra kvalitet för sitt pris, men visst blir det noppigt med tiden (25% nylon!), och finns i många starka färger och mönster.

Tillbaka på ruta ett som jag var gjorde jag samma nybörjarmisstag igen – missbedömde färgrepetitionerna på ett printat garn och trodde jag köpte självrandande när det var melerat/mirage! Jag avskyr att sticka med sådant! Jag upplever det enbart stressande att försöka få till två matchande sockar, att inte den ena ska bli fläckig och den andra randig, eller om det är fyra färger och de vill bilda olika par i spiral- eller sicksack-formationer.

födelsedagssockar2013

Järbo Raggi, färg 15105, stl 44

De svartvita sockarna ovan blev i slutändan någorlunda okej, men jag fick kämpa för att de mörka spiralerna skulle gå ihop på den ena. De är stickade från olika nystan (samma färgbad!) och jag upplevde att de vita partierna var tjockare i det ena nystanet och att det kan ha dragit ut varven så att det hela tiden fattades 1-3 maskor i färg mot den andra sockan om jag inte ansträngde mig för att sticka onaturligt hårt emellanåt.

Efter det släpade jag mig faktiskt in till stan och krävde av personalen att plocka fram de nystan som skulle garantera mig riktiga ränder! 🙂

Raggsockar av den här typen var det som fick mig att fastna för stickningen för några år sedan, och det var faktiskt en nytändning nu med. Dessutom är var det något som fungerade att göra sittandes vid lekfilten, passandes ett litet barn som lekte parallellt med egna leksaker.

Annonser

2 tankar om “Herrsockar, eller en studie i Järbo Raggi.

    • Det uttrycket har jag aldrig hört förr, så jag får tacka!
      Äppelbohäl är ett vackert ord som jag absolut ska börja använda. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: